Salată thailandeză cu vită
Am mâncat pentru prima dată această salată în Thailanda, într-unul dintre orașele pe care le-am vizitat acolo. Apoi am mâncat-o pentru a doua oară. Și a treia. Și a patra. Adevăru-i că lucrurile iuți mă atrag și-mi cresc apetitul. Și adevărul e că am mâncat salata și cu vită fiartă, și cu vită friptă și cu vită coaptă.
Pentru voi am pregătit versiunea cu Aged Prussiana friptă pe grătar. O bucată faină, presărată din belșug cu fulgi de sare Maldon și piper zdrobit în mojar, temperată bine și friptă pe grătarul încins, câte două minute pe fiecare parte. Lăsată zece minute la odihnă și tăiată-n felii subțiri.
Pentru patru porții aveți nevoie de cel puțin o bucată de carne de 2o0 de grame, poate de New York steak. (două sunt mai bune, recunosc). Pe lângă carne, 300 de grame de muguri de fasole mung, proaspeți, nu din borcan (se găsesc în supermarketuri), o mână bună de frunze de coriandru, două linguri de sos de pește, două linguri de zeamă de lime, doi ardei iuți ca focul și câteva roșii dulci. Amestecați toate ingredientele (roșiile tăiate-n sferturi sau jumătăți, ardeii tăiați în rondele). Dacă vreți, puteți să mai puneți în salată felii subțiri de mango. Nu-i obligatoriu. O să vă placă oricum.
**********************
Thai beef salad
I’ve eaten this salad for the first time in Thailand, in one of the cities I visited there. Then I ate it for the second time. And third. And fourth. The truth is, I am drawn to spicy things and they whet my appetite. And the truth is I ate the salad with parboiled, grilled and roasted beef.
I have prepared for you the grilled Aged Prussiana version. A nice cut, sprinkled over generously with Maldon salt flakes, pepper crushed in the mortar, well-tempered and grilled for two minutes on each side. Allow it to rest for ten minutes and then slice it thinly.
For four servings you need at least one cut of 200gr; it may be New York steak (two are better, I admit). Besides the meat, you need 300gr of mung bean sprouts, fresh not preserved ( you can find them at the supermarket), a good handful of coriander leaves, two tablespoons of fish sauce, two tablespoons of lime juice, two hot chili peppers and a few sweet tomatoes. Mix all the ingredients (the tomatoes cut in quarters or halves, the hot peppers sliced in rings). If you want, you can add a few thin mango slices. It is not mandatory. You will enjoy it either way.