Urme de grătar
Carnea friptă pe grătar e ușor diferită față de cea friptă în tigaie, evident. Mulți dintre oamenii cu care am vorbit pe tema asta mi-au spus că preferă prima variantă și, dacă e posibil, grătarul să fie cu cărbuni sau jar de lemn, din motive de aromă.
Am suficient de multă practică la grătar încât să înțeleg ce-i diferit de la un grătar la celălalt, cât despre preferinele mele, dacă am de gătit pentru familie și prieteni, într-o zi cu mult timp la dispoziție, prefer grătarul cu jar. Dacă trebuie să gătesc pentru mulți oameni sau n-am destul timp, prefer grătarul cu gaz (în restaurante se gătește destul de mult pe grătare electrice, sunt bune pentru scopul lor). Uneori, pentru a obține gust de fum pe grătarul cu gaz ori pe cel electric, apelez la diverse trucuri, dar despre ele voi scrie într-una din zilele următoare. Azi vreau să vă spun cum obțineți urmele de grătar pe carne, dacă folosiți un grătar cu jar (într-o tigaie grill e mult mai simplu).
1) Încingeți grătarul și ungeți-l cu ulei sau untură.
2) Așezați carnea pe grătar și lăsați-o acolo 30 de secunde (trebuie să sfârâie destul de sonor).
3) Rotiți bucata de carne într-un unghi de 90 de grade și mai lăsați-o 30 de secunde.
4) Întrucât aveți deja urmele de grătar pe carne, ridicați ușor grătarul și îndepărtați jarul de sub carne. Acest lucru v coborî temperatura și vă va permite să întoarceți carnea pe toate părțile fără a strica modelul obținut.
Sigur, e important să nu îndepărtați prea mult jarul de carne, mai ales dacă gătiți vită sau miel/berbecuț, carnea nu trebuie să stea prea mult pe foc. La fel de sigur e că, urmele de grătar având rol pur estetic și o contribuție minimă la gust, aveți nevoie de ele pe o singură parte a fripturii, nu-i cazul să vă bateți capul cu ambele părți.
******************************
Grill marks
Obviosuly, grilled meat is slightly different from the meat cooked in the frying pan. Many of those I have talked to about this have told me they prefer the former,and, if possible, a charcoal or a wood ember grill for flavour.
I have sufficient grilling practice to understand the difference between one grill and another; as for my preferences,if I cook for family and friends, on a day when I have plenty of time, I prefer the charcoal grill. If I have to cook for many people or if I don’t have too much time, I prefer the gas grill (in restaurants, the electric grills are used quite a lot; they serve their purpose well). Sometimes, when cooking on the gas or electric grill, in order to obtain the smokey flavour, I resort to various tricks.More about that in the next days. Today I will tell you how to get grill marks if you use a charcoal grill ( it’s a lot easier when using a grilling pan).
1)Preheat the grill and apply cooking oil or lard.
2)Place the meat on the grill and leave it there for 30 seconds (it should sizzle quite loudly).
3)Rotate the meat at a 90 degree angle and grill it for another 30 seconds.
4)Since you already have the grill marks on the meat, lift up the cooking grate gently and remove the charcoal from under the meat. This will lower the temperature and it will allow you to turn the meat on all sides without ruining the grilling pattern.
Surely, it is important that you do not move the charcoal too far from the meat, especially if you cook beef, lamb/ ram; the meat should not stay on fire too long. Equally sure is that, given their purely easthetic role and their minimum contribution to taste, you need the grill marks on one side only. There’s no need to worry about both sides.