Steak pe pâine
Una dintre bucuriile vieții mele de mâncător de carne mi se trage de la o amintire din copilărie. Aveam 12-13 ani și citeam despre aventurile proscrisului Robin Hood. Acolo era descrisă o scenă care-mi stârnește bucurii chiar și azi, la mai bine de 20 de ani după lecturare. Scena se petrecea înjurul unei mese la care stăteau tot felul de oameni, în general flămânzi.
Mâncau friptură iar friptura nu venea pe farfurii ci pe felii mari de pâine, pe care mesenii le foloseau pe post de talgere. Și tăiau o felie de friptură și una de talger îmbibat cu sucul celei dintâi. Și se ospătau, și beau vin sau bere. Berea și vinul nu-mi stârneau pofte când eram copil, așa cum fac astăzi (berea mai rar, e drept). Carnea mâncată direct de pe pâine, odată cu aceasta, însă, mă cam provocau. Replicam experiența desprinsă din carte de câte ori aveam ocazia.
Azi, destul de adult fiind, mă pomenesc de multe ori făcând lucrul acesta, mai întâi fără să-l gândesc, apoi amintindu-mi brusc scena din Robin Hood. Nu-i bai, noi să fim sănătoși și cărțile să dăinuie, că bun izvor de învățături felurite sunt ele. Azi o să vă povestesc pe scurt ultima experiență de tip Robin Hood (în sensul că am mâncat carnea de pe pâine, nu că am furat-o). Iată ce aveți de făcut pentru a o replica, dacă vi se face poftă:
1) Luați o bucată de Aged Prussiana, după plăcerea voastră.
2) Frigeți carnea ca aici.
3) Tăiați o pâine (una neagră e abssolut potrivită și delicioasă, mai ales dacă-i din secară, una albă nu-i de refuzat, măcar uneori).
4) Prăjiți pâinea pe o parte.
5) Odată odihnită friptura, tăiați-o felii și așezați feliile peste pâine, repede și bine, pentru ca sucurile din carne să îmbibe pâinea.
6) Dacă ați avut inspirația să trageți câteva legume la tigaie sau să le frigeți pe grill, e cu atât mai bine.
7) Sare grunjoasă și puțin piper abia zdrobit – cam astea-s lucrurile de care mai aveți nevoie.
8) Fug să-mi pregătesc un sandwich, că nu se mai poate așa.
*********************************
One of the joys in my life as a meat eater is related to a childhood memory. I was 12-13 years old and I was reading about the adventures of the outlaw Robin Hood. There was a scene described there, which, after more than 20 years, still brings me joy. The scene took place around a table where all sorts of people, most of them hungry, were seated.
They were eating steak and the steak was served not on plates, but on huge bread slices, which were used by the guests as cymbals. And they cut one slice of steak and one from the cymbals soaked in meat juice . And they were feasting and drinking wine or beer. When I was a child, I had no craving for beer and wine, like I have these days (beer more rarely, to be truthful). But the meat, eaten directly from and together with the bread, were quite a temptation. I would replicate the book-inspired experience whenever I had the chance.
Today, when I am way into my adulthood,I find myself doing this on many occasions, unconsicously at first , then suddenly remembering the scene from the Robin Hood story coming back into my mind. No worries, may we be healthy and may the books live long, for they are a good source of many teachings. Today I will tell you in a few words about my most recent Robin Hood experience (meaning I ate steak from a slice of bread, not that I stole the steak). Here’s what you have to do in order to replicate my experience,if I have whetted your appetite:
1)Take one cut of Aged Prussiana, to your liking.
2) Cook the meat as described here.
3) Slice a breadloaf ( a dark one is absolutely fit and delicious, especially if it is rye bread, white bread should not be turned down, at least occasionally).
4) Toast the bread on one side.
5) After the steak has rested, slice it, and then put the slices quickly and firmly over the bread, so that the meat juices soak into the bread.
6) If you’ve been inspired to pan-fry or grill some vegetables, the better for you.
7)Coarse salt and a few freshly ground pepper- that’s about all you need.
8) Enough already! I’ll rush make myself a sandwich!