Pui copt pe pat de cartofi

Pentru rețeta aceasta am folosit un pui mare (aș spune “enorm” dar nu vreau să se sperie cititorul), din meniul căruia fac parte aproape exclusiv vegetalele, adică iarba, salata, tot soiul de frunze, oarece grăunțe și cam atât. Dacă puiul mai prinde ocazional o gâză sau o râmă, n-o să-l condamnăm, ideea e că principala sursă de hrană a puiului în cauză e de origine vegetală.

Asta dă o anume savoare cărnii, una pe care rar o întâlnești la puiul vândut în supermarket. Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a obține un pui copt cumsecade, cu garnitură cu tot (puiul având peste un kilogram):

1) Pârlește puiul și curăță-l de resturile de pene, spală-l bine și usucă-l repede cu un prosop din hârtie.

2) Condimentează-l în interior cu sare grunjoasă și piper, umple-l cu sferturi de măr și de lămâie.

3) Leagă-l ca aici (e important, se va coace uniform).

4) Freacă bine puiul cu un amestec de sare, piper, coriandru zdrobit în mojar și ulei.

5) Taie rondele groase de 3-4 mm din cartofi spălați bine (2-3 cartof/porție) apoi așază rondelele pe fundul unei tăvi.

6) Stropește cartofii cu ulei (puțin), presară sare și piper peste ei, eventual plante aromatice (rozmarin, cimbru)

7) Încinge cuptorul la 200 grade Celsius

8) Așază puiul este cartofi, pune tava în cuptorul încins și lasă puiul la această temperatură timp de 20 de minute.

9) Coboară temperatura la 150 de grade Celsius, coace puiul pentru alte două ore.

10) Stropește puiul cu unt topit și mai las-l 10 minute în cuptor.

Dacă te îngrijorează timpul îndelungat de coacere, trebuie să știi că pentru un pui de 1,2-1,3 kg, nu-i prea mult. Ideea e să poți desprinde carnea de pe os foarte ușor. Pentru un pui mai mic (7-800 g), poți să te limitezi la un timp total de 1o oră și trei sferturi. Dacă vezi că se colorează prea tare, nu-i greșit să-l acoperi cu o folie de staniol (n-ar trebui să se întâmple asta, dar unele cuptoare au personalitate).

***************************************

Chicken baked on potato bed

For this recipe,I have used a large chicken (I would say “ enormous”but I do not want to scare off the reader) vegetarian fed, that is, a chicken whose diet is almost excluisvely made up of grass, lettuce, leafing, some grains and that’s about it.  We shall not blame the chicken should it catch occasionally a bug or a grub ; the point is, the main source of food for the chicken in question is of vegetable origin.

This gives the meat a specific  flavour, which can be very rarely felt  in the chicken sold at the supermarket. Here are the steps to follow in order to  make a decently baked chicken, side  dish included (the chicken weigsover one kilogram).

1)Singe the chicken and remove the feather bits; wash it well, dry it off quickly with a paper towel.

2) Season it inside with coarse salt and pepper; fill it with apple and lemon quarts.

3)Truss the chicken  as shown here (it is important; it will bake evenly).

4)Rub well the chicken with a mixture of salt, pepper,  coriander ground in a mortar and pestle and oil.

5) Slice the potatoes which have been well washed in 3-4mm slices ( 2-3 potatoes per serving), then layer the bottom of an oven tray with the potato slices.

6) Sprinkle the potatoes with ( little) oil,sprinkle salt and pepper, possibly aromatic herbs ( rosemary, thyme).

7)Heat the oven to 200 degrees Celsius.

8) Place the chicken over the potatoes, place the tray in the heated oven and cook the chicken at this temperature for 20 minutes.

9)Lower the temperature to 150 degrees Celsius; cook the chicken for another two hours.

10) Pour melted butter over thee chicken and leave it in the oven for 10 minutes.

If you are concerned about the long baking time, you should know that  for a 1.2-1.3kg chicken, it’s not too much. The point is to be able to remove the meat from the bones easily. For smaller chicken (7-800g), you can limt the total cooking time to 1hour and three quarters.  If you notice that the  chicken  browns too much, it is not wrong to cover it with foil ( this shouldn’toccur,but  some ovens have a personality of their own).