Nu mișca friptura. Sau mișc-o.

În vreme ce unii bucătari ne sfătuiesc să întoarcem des friptura în tigaie până e friptă perfect, alții ne sfătuiesc să împărțim timpul de frigere la doi și să nu mișcăm friptura până n-a trecut jumătate din timp. Sigur, nici unii, nici ceilalți nu prea vin cu argumente care să sprijine tehnica preferată și promovată. Cum e mai bine? Ce-i de făcut?

Lucrurile sunt destul de simple. Dacă lucrezi cu o bucată de carne temperată, adică scoasă din frigider pentru cel puțin 15 minute, nu e nevoie să agiți carnea întruna în tigaie, ea va primi căldură până-n centru chiar dacă o ții nemișcată până la jumătatea intervalului de frigere. Pe de altă parte, având în vedere că majoritatea oamenilor neantrenați au probleme cu controlul temperaturii, e mai bine să întorci friptura des deoarece expunerea prelungită la o temperatură prea mare duce la distrugerea cărnii la suprafață. Ce te faci însă dacă nu-ți iese prea bine socotitul timpului și expui carnea prea mult pe o parte, chiar și întorcând-o des (timpul se cumulează, desigur)? Ce te faci dacă bucata ta de carne va fi friptă prea mult pe o parte și prea puțin pe cealaltă? Ce te faci dacă linia roz din mijlocul bucății nu mai e la mijloc? Mai mult ca sigur, o să mănânci carnea și așa, friptă imperfect, o să așezi o nouă cărămidă în zidul de frustrare din jurul fripturilor tale. Deci, până la urmă ce-i de făcut? Soluția e să fii prezent. Să frigi o bucată de carne îți ia între 4 și 10 minute, în funcție de grosimea ei și de stadiul la care vrei să o aduci (rare, medium rare, well-done). Ar fi bine ca în tot acest interval să fii de față, să nu te concentrezi la altceva. Folosește un cronometru, fie și pe cel al smartphone-ului. Întoarce carnea la fiecare 30 de secunde până ajungi la numărul de minute dorit pentru fiecare față a fripturii. Dacă ești absolut sigur că temperatura din tigaie e perfectă și rămâne constant la aceeași valoare, nu întoarce friptura decât o singură dată (asta merge mai bine dacă frigi diafragmă, care e foarte subțire, sau o altă bucată care are grosimea de 1-1,5cm). Odată ce te obișnuiești cu cronometrul și cu tigaia, lucrurile vor merge tot mai bine. N-o să devii expert după trei fripturi reușite, dar ești pe drumul cel bun.