Despre temperatura de frigere
Unul dintre cititorii acestui site a ridicat următoarea problemă: toată lumea dă timpii de frigere pentru steak-uri, nimeni nu dă temperatura de frigere. Omul are dreptate, o tigaie rece e diferită de una fierbinte, între cele două stări există o mulțime de temperaturi intermediare, întrebarea apare firesc.
Între noi fie vorba, experiența e cel mai bun profesor, am mai spus-o și-n alte rânduri, dacă vrei să devii maestru în fripturi sau în orice altceva, trebuie să practici, să frigi, să te frigi, să atingi, să simți cu toate simțurile tale. În acest caz particular, trebuie să vă spun doar că deși cititorul are dreptate, e puțin probabil să primească satisfacție, pentru simpul motiv că e greu să iei temperatura unei tigăi aflate pe foc. Să spui “încinsă ușor”, “încinsă mediu” sau ” foarte fierbinte” e absolut nepotrivit, toate cele de mai sus fiind prea relative pentru a putea fi scalate. Din fericire, situația nu-i fără ieșire. Iată cum puteți afla dacă tigaia voastră e destul de încinsă pentru a putea pune în ea carnea pe care vreți să o transformați în friptură:
– așezați tigaia pe foc (teoretic, puțin peste jumătatea scalei ar trebuie să fie bine, încercați să obțineți o putere ușor peste medie, fie că vorbim despre gaz, inducție sau plită electrică sau jar).
– luați o distanță față de tigaie egală cu lățimea palmei voastre
– așezați palma deasupra tigăii la distanța stabilită și care-i egală cu lățimea palmei voastre
– dacă puteți să țineți palma acolo mai mult decât ați număra până la 5 într-o cadență normală, tigaia e prea rece, dacă puteți să țineți tigaia mai puțin, e prea fierbinte
– temperatura optimă e cea care vă permite să țineți palma deasupra tigăii timp de 5 secunde înainte să devină deranjant
Asta-i tot. Funcționează și pentru Aged Prussiana, și pentru Black Angus.