Cum aromezi o friptură de vită

Vita de calitate are aromă și gust proprii, cunoscătorii nu plâng după sosuri, prafuri, marinade sau mai știu eu ce artificii menite să schimbe gustul fripturii. Totuși, sunt puțini cei care refuză o asezonare delicată, o aluzie subtilă la adresa papilelor gustative, un ghiont delicat dat simțurilor, când e cazul.

O să vă dau azi un exemplu despre cum puteți contribui simplu dar decisiv la realizarea unei experiențe culinare memorabile. Odată ce ați stabilit care-i bucata de vită pe care vreți să o mâncați (presupun că o și cumpărați după ce ați stabilit), aveți de făcut următorii pași:

1) Scoateți carnea din ambalaj și lăsați-o la aer un sfert de oră, acoperită cu un tifon.

2) Presărați peste ea sare grunjoasă (sau fulgi) și piper abia zdrobit, din belșug, adăugați câteva boabe de coriandru, poate 2-3 boabe de ienupăr.

3) Răzuiți deasupra bucății de carne coaja unei lămâi.

3) Rupeți câteva frunze proaspete de rozmarin și aruncați-le peste carne.

4) Stropiți carnea cu puțin ulei de măsline extravirgin.

5) Lăsați carnea sub același tifon, o oră la nu mai mult de 21 de grade Celsius (în bucătărie, la umbră).

6) Frigeți carnea cu tot cu învelișul acesta aromat.

7) Lăsați carnea să se odihnească 10 minute înainte de a o tăia.

8) Bucurați-vă de felicitări!

********************************************

How to season beef
Premium beef has  a specific taste and flavor, connoisseurs  don’t weep for sauces, powders, marinades and other shenanigans meant to change the taste of the steak.However, few are those  would turn down a delicate seasoning, a subtle  allusion to their tasting buds, a delicate poke of the senses, when the case may be. Today I will give you an example of  how you can make a simple, but decisive contribution to the making  of a memorable culinary experience. Once you have decided which beef cut you want to eat ( I assume you will buy it as well after you have decided), you need to perform the following steps:
1) Remove the meat from the packaging and leave it out in the open air for a quarter of an hour, covered with a piece of cheesecloth.
2) Sprinkle  generously with coarse salt ( or salt flakes), freshly ground pepper; add a few coriander seeds, maybe 2-3 juniper seeds.
3) Zest  one lemon over the meat.
4)  Tear fresh rosemary leaves and sprinkle over.
5) Sprinkle the meat with extravirgin olive oil.
6) Leave the meat under the cheesecloth for one hour, at a temperature not higher than 21 degrees Celsius ( in the kitchen, in the shade).
7) Sear the meat together with  this flavorful coating.
8) Allow the meat to rest for 10 minutes before cutting it.
9) Enjoy the compliments!