Cotlet de miel în crustă de leurdă
Leurda a început să apară prin piețe, miel se găsește, o tigaie și un cuptor are aproape oricine. Restul sunt detalii, pe care mă bucur să vi le ofer aici. Pentru o porție de degustare, ai nevoie de un singur cotlet de miel. Pentru o porție serioasă, îți ajung două, dacă ești o doamnă delicată sau trei dacă ești un domn activ (să nu înțelegeți de aici că diferența dintre o doamnă și un domn e dată de un cotlet de miel, lucrurile sunt puțin mai complicate). Să presupunem că vei găti o porție pentru un domn activ. Pașii sunt simpli:
1. Rupe 15-20 de frunze de leurdă și pune-le într-un blender împreună cu o legătură de pătrunjel, patru linguri de ulei de măsline, trei linguri (pline cu vârf) de pesmet cu granulație mare și o lingură de parmezan. Mixează 30-40 de secunde, până obții un amestec omgen, nu foarte fin.
2. Presară sare grunjoasă și piper zdrobit proaspăt peste cotletele de miel. Lasă-le să stea 10 minute apoi frige-le câte trei minute pe fiecare parte.
3. Încinge cuptorul la 220 de grade Celsius (foc mare).
4. Unge cotletele cu muștar de Dijon pe fiecare parte și învelește-le în amestecul cu leurdă, presând ușor cu palmele.
5. Pune cotletele pe hârtie de copt într-o tavă sau pe grătarul din cuptor. Ține-le în cuptor 5 minute pentru a fi gătite mediu (recomand cu căldură) sau 7-8 minute pentru a fi bine făcute.
6. Servește cu cartofi fierți și sotați în unt cu rozmarin. Asortează cu felii subțiri de căpșună, pară zemoasă sau ananas, se potrivesc foarte bine cu crusta mielului.
**************************
Ramson Crusted Lamb Chop
Ramson is starting to appear at the market, lamb is easily available, a pan and an oven can be found in almost any kitchen. The rest are details, which I’m happy to provide here. For a tasting portion, you need one lamb chop. For a hearty portion, you need two lamb chops, if you are a delicate lady, or three, if you are an active gentleman (I don’t imply that lamb chops make the difference between a lady and a gentleman; these matters are a bit more complicated).
Let’s say that you want to cook a portion for an active gentleman. The steps are easy:
1. Tear 15-20 ramson leaves into pieces and place them in a blender together with a bunch of parsley, four tablespoons of olive oil, three (overfull) tablespoons of course breadcrumbs and a tablespoon of Parmesan. Mix 30-40 seconds until you get a moderately fine and homogeneous mixture.
2. Sprinkle the lamb chops with course salt and freshly ground pepper. Let them sit for 10 minutes and sear them on both sides for three minutes.
3. Heat the oven to 220° Celsius (very hot).
4. Coat the chops with Dijon mustard on both sides and cover them in the ramson mixture.
5. Place the chops on baking paper or on the oven grill. Cook them for 5 minutes to obtain medium stakes (I strongly recommend it) or for 7-8 minutes to obtain well done stakes.
6. Serve with boiled potatoes, sautéed in butter mixed with rosemary. Match with thin slices of strawberry, juicy pear or pineapple, which complement the crust of the lamb chop.