Cocoșel (coquelet) și alte păsări

Înainte să o dăm pe râs, trebuie să știm despre cocoșel că e și o găină de sex masculin și vârstă fragedă, după cum îi e și carnea. Greutatea medei e pe la 450 de grame, uneori mai mare, dar nu cu mult. I se mai spune și “cocoș pitic”, pentru a putea fi deosebit mai ușor de cocoșul mare, îmbătrânit în rele, care le dă de furcă femeilor la țară, până-n ziua în care sfârșește într-o oală cu morcovi, ceapă și pâstârnac, spre a deveni delicioasă supă.

Cred că-i important să lămurim asta de la bun început. Acum, că am stabilit lucrul acesta, nu vă mai rețin atenția prea mult timp. Vă spun doar că această secțiune a bogului vă va oferi rețete cu carne de pasăre, prin asta înțelegând nu puiul pe care-l găsim în fiecare zi în supermarket ci diverse rase de găini crescute special pentru carne, rață, gâscă, bibilică, ficat de rață și de gâscă, prepeliță, uneori potârniche sau fazan.

Cândva, păsăretul a avut o perioadă glorioasă pe mesele românilor. Claponii, găinile de felurite soiuri, păsările domestice ori sălbatice făceau deliciul târgoveților, care plăteau bani buni pentru ele. Gospodarii satelor se bucurau și ei de savoarea oferită de păsăretul crescut sănătos, cu grijă și drag. Rețete cu pasăre sunt mii și vin din vechime, unele în scrieri culte sau în transcrieri după folclor (vezi Apicius, din vremea Imperiului Roman,  Dumas, Sadoveanu, Cervantes – pentru a enumera doar câteva nume sonore).

Mă voi strădui să vin aici cu rețete simple, dar care să se ridice la nivelul materiei prime, adică al cărnii de pasăre pe care o am la dispoziție. Și chiar dacă unele dintre rețete vor fi ceva mai complicate, mă voi strădui să le explic suficient de clar, în așa fel încât să se poată bucura de ele oricine, indiferent de experiența într-ale gătitului.

Adrian Hădean

*****************************

The cockerel and other birds

Before bursting into laughter, you must know that the cockerel is a male chicken whose age is as tender as its meat. On average, it weighs 450 grams and sometimes more, but not by far. It is also called young rooster to differentiate it more easily from the older rooster, the inveterate troublemaker, who gives countrywomen a hard time until the day it ends up in a pot, together with some carrots, onion and parsnip to be turned into a delicious soup. I think it is important to make this clear from the beginning. Now that we have clarified this matter, I’m not going to hold your attention much longer. I only want to say that this section of the blog will provide you with poultry recipes which won’t focus on the everyday chicken you can find in a supermarket, but on various meat chicken breeds, goose, guinea hen, foie gras, quail and sometimes partridge and pheasant.

Once poultry had a special place on Romanians’ tables. Capons, chickens of all sorts, domestic fowl or wildfowl were highly appreciated by the townsfolk who paid good money for them. Homesteaders, too, relished the savour of fowl raised healthily, with care and love. There are thousands of poultry recipes and we have inherited them from ancient times, some through scholarly writings, others through folklore transcripts (for example, Apicius, from the time of the Roman Empire, Dumas, Sadoveanu, Cervantes – just to mention a few well-known names).

I’ll try to post here simple recipes, which should do justice to the raw material, that is, to the poultry at my disposal. And although some of the recipes may be a bit more complicated, I will try to explain them clearly enough, so that anybody can enjoy them, regardless of their cooking experience.

Read more