Cocoș pitic la grătar
Sigur, oamenii se sperie deseori când vine vorba să gătească bucăți cu os la grătar, chiar și când e vorba de vită sau miel (clasica problemă -carnea rămâne nefăcută lângă os). Cu puțin curaj și ceva atenție puteți face diferența dintre dezastru și deliciu. Să vă spun cum:
E, fără îndoială, sezonul grătarelor. Cocoșul pitic de la Gurmand Apetit poate deveni, dacă nu este deja, o vedetă a sezonului estival 2014, dacă-mi permiteți exprimarea.
1) Despicați cocoșul pe spinare și împărțiți-l în jumătăți, folosint o foarfecă de bucătărie sau un cuțit mare, solid.
2) Faceți o pastă (în blender) din pătrunjel, busuioc, rozmarin, sare, piper, ulei de măsline și zeamă de lămâie (o lingură din fiecare plantă aromatică, o linguriță din toate celelalte).
3) Bateți ușor carnea pe toate părțile (aplatizați și pulpa, fără a zdrobi osul) apoi masați-o cu pasta aromată. Lăsați la rece 4-6 ore sau de seara pe dimineața.
4) Încingeți grătarul. Frigeți carnea la căldură indirectă (adică nu deasupra jarului, nu deasupra arzătorului, în cazul în care aveți grătar cu gaz), 15-18 minute, întorcând-o pe toate părțile.
*********************************
It is, undoubtedly, the grilling season. The Gurmand Apetit Coquelet can become, if it hasn’t become already, the star of the 2014 summer season, if I may say so.
Surely, people are often put off when it comes to grilling bone cuts, even when the cuts are beef or lamb (the eternal problem- meat remains uncooked near the bone). With a little courage and attention, you can make the difference between disaster and deliciousness. Let me tell you how:
1) Cleave the chicken’s backbone in two using a pair of kitchen scissors or a big, solid knife.
2) Prepare a paste (using the blender) out of parsley, basil, rosemary, salt, pepper, olive oil and lemon juice (one tablespoon from each aromatic herb and one teaspoon from the other ingredients).
3) Gently beat the meat on all sides (flatten the legs as well, without crushing the bones), then rub the aromatic paste on it. Leave it to rest in a cool place for 4-6 hours or overnight.
4) Heat up the grill. Cook the meat over indirect heat (that is, not over charcoal, not over the lit gas burner, if you have a gas grill) for 15-18 minutes, turning it on all sides.