Aged Prussiana

V-am promis o serie de articole despre carne cu caracter general. Mă țin de cuvânt, însă între poveștile despre carne încep să-și facă loc și rețetele. Vor mai veni și altele (și povești, și rețete), cu siguranță.

Lucrul care mă încântă, și pentru care vă mulțumesc, e acela că în prima săptămână de existență sa acestui site, numărul vizitelor a trecut de 30.000 iar numărul peroanelor care au apreciat pagina de Facebook Gurmand Apetit s-a apropiat de 11.000. E semn că-i curiozitate la mijloc și interes pentru subiect, e un impuls în pus pentru mine și pentru oamenii care mă ajută să obțin informații corecte despre lucrurile pe care le prezint aici. Dacă voi da întâietate produselor vândute sub marca Gurmand Apetit, cu promisiunea de a nu ignora informațiile relevante despre produse care nu se găsesc acum sub umbrela acestui brand, nu va fi cu supărare, sper.

Azi vă voi vorbi puțin și scurt despre Aged Prussiana, o marcă românească, înregistrată de Cris Vest Carne la OSIM. Carnea  Aged Prussiana   provine de la animale din rase locale, crescute pe pășunile situate în vecinatatea  Marii Baltice ,a căror hrană este completată cu sfeclă de zahăr, ceea ce-i dă cărnii gustul intens,  aparte,  si un  grad ridicat de infiltrare cu grăsime în textura mușchiului, de unde și aspectul plăcut marmorat al cărnii “Aged Prussiana”. Ca să înțelegeți bine, Aged Prussiana nu e o rasă nouă ci denumirea sub care se vinde o foarte bună selecție de carne provenită de la bovine tinere (cu vârsta sub 30 de luni), maturată timp de 20 de zile și tratată conform unor standarde care să asigure aceeași calitate, tot timpul.

Am gătit de mai multe ori carne Aged Prussiana, și antricot cu os, și vrăbioară, și T-Bone ori carpaccio. Nu m-a dezamăgit. E genul de carne cu care poți să faci un steak grozav, care să-ți crească valoarea de bucătar în ochii familiei (dacă-i necesar lucrul acesta) fără ca tu să fii nevoit să cumperi o bucată de Black Angus din State pentru asta. E genul de carne pe care poți să o cumperi mai des, să-ți exersezi talentul de mânuitor al tigăii din fontă ori al grătarului cu jar sau gaz și să te antrenezi pentru cut-urile cu adevărat scumpe (crede-mă, dacă poți să obții grill marks pe Aged Prussiana, o să le obții și pe Black Angus, dacă te descurci la “medium”, “rare” și “well done” pe Aged Prussiana, cu wagyu vei găti fluierând – asta dacă-ți place să fluieri, în general). Carnea e suficient de marmorată încât să-i ofere fripturii suculență și suficient de gustoasă încât să obții un carpaccio delicios din ea.
În imaginea din fundal, avem felii dintr-un cut Aged Prussiana, gătit sous vide (despre gătirea cărnii sous-vide, în curând), 2 ore la 62 de grade  Celsius apoi rumenit în tigaia bine încinsă, câte un minut pe fiecare parte. Am asortat carnea cu ardei copți și marinați în ulei de măsline cu oțet balsamic.
********************************

I have promised you a series of general articles on meat. I’m keeping my promise, but, among the stories about meat, recipes have also started to appear. There will certainly be more (both stories and recipes).

What makes me happy, and I have you to thank you for it, is that in the first week of its existence, this site was visited more than 30,000 times and there were almost 11,000 people who liked Gurmand Apetit Facebook page. It goes to show that I’ve made you curious and that you are interested in this topic; this just motivates us, me and those who supply me with correct information on what I post here, even more. I hope you won’t mind if I give priority to the products sold under the Gurmand Apetit brand name. I also promise not to omit relevant information on products that are not sold under this brand name.

Today I will briefly talk about  Aged Prussiana, a Romanian trademark, registered with OSIM (i.e. State Office for Inventions and Trademarks) by Cris Vest Carne. The Aged Prussiana meat comes from local breeds of animals, which are reared at pastures situated in the vicinity of the Baltic Sea and whose food is supplemented by sugar beet, which gives the meat its specific, intense taste and a high degree of fat infiltration in the muscle; hence the pleasant marbled aspect of “Aged Prussiana”. What I’d like to point out is that Aged Prussiana is not a new breed, but the name under which a very good selection of meat is sold – the meat comes from young cattle (aged under 30 months), it is matured for 20 days and handled according to standards which ensure the same quality, all the time.

I have cooked Aged Prussiana meat several times: bone-in entrecôte, sirloin, T-Bones or carpaccio. It has never let me down. It’s the type of meat that makes a great steak, which will make you a better cook in the eyes of your family (if this is necessary) without you having to buy a Black Angus cut from the United States. It’s the kind of meat that you can buy pretty often so that you can practise your talent of wielding a cast iron pan, or an ember or gas grill. It also allows you to train for the really expensive cuts (believe me, if you can get grill marks on Aged Prussiana, you will get them on Black Angus, too, if you can manage to cook “medium”, “rare” and “well done” Aged Prussiana, you will be able to cook wagyu whistling – that is, if you like whistling, in general). The meat is marbled enough to give the steak juiciness and it has enough flavour to make a delicious carpaccio.

In the background picture, you can see slices of an Aged Prussiana cut, cooked sous vide (soon more to come about sous vide cooking) for 2 hours at 62 degrees Celsius and then seared in the scorching hot pan on each side for one minute. I matched the meat with baked peppers, marinated in olive oil and balsamic vinegar.