Trucul cu zeama de lămâie și sarea

Am mai spus și cu alte ocazii că-mi place ca fripturile mele să aibă crustă, aromată pe cât se poate. Sunt mai multe metode prin care poate fi obținută această crustă.

Am învățat recent (cu ocazia unui demo în care le arătam oamenilor cum pot găti carnea de la Gurmand Apetit) că argentinienii care frig carne pe străzile marilor orașe din America de Sud, folosesc o metodă pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Informația vine dintr-o sursă de încredere, un domn care a locuit patru ani în Bolivia din motive de serviciu, domn amator de carne de vită și de fripturi, foarte atent la subiect. Iată, așadar cum procedează colegii argentinieni pe care i-a întâlnit amicul meu:

1) Iau bucata de carne și o pun pe grătarul încins.

2) Presară sare grunjoasă pe carne, în timp ce se frige, la fiecare întoarcere.

3) Storc zeamă de lămâie pe carne, pe fața friptă deja, adică după prima întoarcere.

4) Repetă operațiunile 2* și 3* până e friptă carnea corespunzător.

Am testat metoda și am repetat testele, ca să mă asigur că rezultatul delicios pe care l-am obținut nu a fost o întâmplare fericită. Metoda funcționează și o recomand cu drag.

******************************

The lemon zest and salt trick

I’ve said on other occasions that I like my steaks to have a crust, and a flavorful one, if possible. There are several methods to obtain this crust.

I’ve recently learned (during a demo session where I demonstrated how to cook the Gurmand Apetit meat) that the Argentinians who grill meat on the streets of big cities in South America use a method which is equally simple and efficient. The information comes from a trustworthy source, a gentleman who lived for four years in Bolivia, for job related purposes. He is a grills and steaks aficionado and pays careful attention to the subject. Here is how my friend’s Argentinian colleagues do it:

1) They take the meat piece and place it on the hot grill.

2) They sprinkle coarse salt while the meat is being grilled, at each flip.

3) They squeeze lemon zest over the meat, on the grilled side, that is, after the first flip.

4) They repeat operations 2* and 3* until the meat is properly grilled.

I tested the method and I repeated the tests to make sure the delicious result I got was not a happy occurrence. The method works and I warmly recommend it.