Bibilică cu legume la aburi

Săptămâna asta, începând de Joi în București și de vineri în restul țării, magazinele Carrefour vă pun la dispoziție un lot unic de păsăret de la Gurmand Apetit. Prin păsăret înțelegem cocoșel, bibilică, prepeliță, porumbel, pui bio. Fiind vorba despre carne proaspătă, e de la sine înțeles că nu va fi disponibil prea mult timp, așa că, dacă sunteți amatori, poate ar fi bine să fiți pe fază.

Noi putem să vă susținem cu câteva idei, câteva rețete simple, ușor de pus în practică. Rețeta de azi e cu piept de bibilică la tigaie și legume gătite la aburi. În ceea ce privește dificultatea acestei rețete, m-aș îngrijora mai tare pentru legume decât pentru carne. Pentru ca legumele gătite la aburi să fie gustoase, e obligatoriu ca ele să aibă gust oricum, prin urmare ar fi bine să fie legume crescute mai degrabă cu responsabilitate decât cu îngrășăminte de sinteză (vă doresc noroc la găsirea lor). Odată găsite, veți vrea să le tăiați în rondele (roșii, vinete, dovlecel, ardei gras) cu grosime aproximativ egală, să le presărați cu sare și piper, să le stropiți cu ulei de măsline și poate cu puțin sos de soia sau cu zeamă de lămâie. Le lăsați așa 20 de minute, le așezați într-un vas, așezați vasul într-o sită, sita peste o oală în care fierbe apă și așezați un capac peste sită. E important ca acest ansamblu să nu scape aburi. Lăsați legumele acolo între 12 și 16 minute și vor fi suficient de gătite. Când puneți oala pe foc, porniți și cuptorul care trebuie să se încălzească la 180 de grade Celsius. În ceea ce privește carnea, dacă aveți piept de bibilică (cu aripă) așa cum am avut eu, presărați peste ea sare și piper când condimentați legumele, apoi procedați așa:

1) Puneți carnea cu pielea în jos într-o tigaie stropită cu ulei de măsline, împreună cu câteva fire de tarhon și un cățel de usturoi în coaja lui. .

2) Puneți tigaia pe foc mediu (respectați pașii întocmai).

3) Din momentul în care sfârâie carnea, așteptați 6 minute apoi întoarceți bucata de carne.

4) Frigeți carnea 6 minute și pe partea fără piele apoi puneți tigaia cu totul (dacă mânerul rezistă la cuptor) în cuptorul încălzit și în funcțiune.

5) Țineți carnea în cuptor încă 6 minute sau până când e fierbinte în mijloc. E ușor să aflați că-i fierbinte fără termometru, cu ajutorul unei vergele metalice. Înfigeți vergeaua până în centrul bucății de carne, țineți-o acolo 10 minute, apoi apropiați-o de pielea de pe încheietura mâinii. Dacă e fierbinte, carnea-i gata.