Sos de vin lângă steak
De foarte multe ori, carnea roșie e friptă-n tigaie. De cele mai multe ori, odată friptă carnea, tigaia pleacă la spălat odată cu toate reziduurile din ea, ceea ce-i destul de trist, având în vedere faptul că ele reprezintă baza unor sosuri absolut delicioase. Unul dintre ele e sosul de vin roșu. Vă spun mai jos ce aveți de făcut pentru a obține unul foarte bun.
Dacă frigeți o bucată de antricot sau un mușchiuleț de vită lângă care ați pus poate ierburi aromatice, poate câțiva câței de usturoi, nu aruncați resturile din tigaie imediat. Mai dați-le o șansă. Scurgeți grăsimea într-un vas (nu o aruncați în chiuvetă, azi există companii care colectează grăsime uzată) și puneți tigaia înapoi pe foc cu tot cu plantele aromatice și usturoiul din ea. Turnați repede în tigaie 80 de mililitri de vin roșu de calitate și frecați tigaia cu o spatulă pentru a desprinde toate reziduurile de pe pereții ei. V-am mai povestit aici despre proces, se cheamă deglazurare. Amestecați bine pentru ca toate resturile să se dizolve în vin și lăsați pe foc până când lichidul scade la jumătate. Luați tigaia de pe foc și puneți în ea 20 de grame de unt rece. Amestecați cu un tel până când se topește untul și e omogenizat cu sosul din tigaie. Treceți sosul prin strecurătoarea fină înainte de a-l pune în farfurie.