Roz în mijloc. Cum să nu dai greș.
Pare că oricât de multe explicații referitoare la tehnicile de frigere ar exista pe internet sau în cărți, sunt cvasi inutile când vine vorba de “prima dată”, prima experiență cu o bucată de carne roșie pe care vrei să-o gătești perfect și fără emoții, fără stresul indus de faptul că ai putea să strici o bucată de carne scumpă dublat de stresul indus de faptul că s-ar putea să te faci de râs în fața prietenilor sau în fața familiei.
Vestea pe care o am pentru tine e scurtă, dar îmbucurătoare: termometrele pentru carne sunt foarte ieftine. Un termometru bun, cu sondă și fir metalic atașat de un display electronic costă acum sub 100 de lei (sigur că nu te oprește nimeni dacă vrei unul cu 100 de euro care să-ți trimită temperatura direct în Iphone) și poate fi folosit atât în cazul fripturilor la tigaie cât și în cazul celor făcute la cuptor. Indiferent de tehnica aleasă, temperatura din mijlocul bucății de carne dezvăluie adevărul despre culoarea pe care o are carnea, așa că tot ce trebuie să faci este să ai grijă ca sonda să ajungă în mijlocul bucății de carne (ai grijă să nu faci prea multe găuri, totuși) și să citești ce scrie pe ecranul termometrului. Dacă frigi carnea în tigaie introduci sonda după ultima întoarcere (ca idee, dacă ești la început poate ar fi mai bine să ții lucrurile simple și să întorci carnea doar o dată, adică la jumătatea intervalului de frigere, care poate fi 3-4-5 minute, în funcție de grosimea feliei de carne). Dacă gătești carnea la cuptor poți să pui sonda încă din momentul introducerii cărnii în cuptorul deja încins. Dacă ai o bucată de carne mai groasă, pe care o rumenești înainte de a o pune în cuptor (recomandabil, unde-i culoare e și gust), introduci sonda doar când pui carnea în cuptor.
În ceea ce privește bucata pe care o prezint aici, a avut grosimea de 8 centimetri și greutatea de aproximativ 900 de grame cu tot cu os. Am fript-o la temperatură medie câte 10 minute pe fiecare parte plus 5 minute pe lateral, adică pe partea învelită în grăsime, apoi am pus-o în cuptorul deja încins la 200 de grade Celsius, cu sonda termometrului în centru. În 15 minute temperatura din mijloc a ajuns la 55 de grade Celsius, moment în care am scos carnea din cuptor și am lăsat-o să se odihnească 10 minute, timp în care temperatura din mijloc a mai urcat cu două grade, lucru perfect normal, deci țineți cont de asta când folosiți termometrul. Pentru mine și prietenii mei a fost perfect așa. Înainte de frigere am presărat sare de Guerande și piper abia zdrobit peste carne și am lăsat-o să stea așa 10 minute. Carnea a fost temperată o oră înainte de frigere (adică a fost scoasă din frigider), timp în care temperatura din mijloc abia ajunsese la 19 grade Celsius.
Temperaturile care indică starea mijlocului bucății de carne sunt acestea: între 28 și 36 de grade Celsius carnea e extra-rare/bleu/blue, roșie și rece, între 49 și 51 de grade e rare, roșie cu ușoară colorație roz, călduță, între 55 și 57 de grade Celsius e medium rare, roz în centru, caldă, maro la exterior, ușor gri în stratul superficial. De la 60 la 63 de grade carnea e medium, abia de mai știi că acolo a fost o porțiune roz, iar peste 71 de grade Celsius carnea e well done, cam gri, cam tare, cam greu de mestecat, dar aici e fiecare pentru el, nu pot să condamn pe cineva pentru că preferă să mănânce așa, dar recomand de fiecare dată cu câtă delicatețe pot să se meargă măcar spre medium. Ah, era să uit, mai avem ca gradație și medium well, când carnea e peste 65, până la 69 de grade Celsius în centru. Prefer denumirile în limba engleză pentru că în limba română nu există posibilitatea unei traduceri satisfăcătoare sau măcar corecte pentru toate aceste stări, deci, decât să ne tot încurcăm, mai bine le luăm pe toate din același dicționar.