Cocoș pitic cu sfeclă și roșii mici

Roșiile mici sunt roșiile cherry dar nu numai. Soiurile  de roșii de mici dimensiuni sunt multe și nu toate poartă denumirea de “cherry”. Unele sunt lunguiețe, unele-s verzui când sunt coapte, unele sunt galbene și rotunde, altele-s vărgate. Important e că toate sunt destul de dulci și că aciditate lor e foarte plăcută și foarte de folos, […]

Roșiile mici sunt roșiile cherry dar nu numai. Soiurile  de roșii de mici dimensiuni sunt multe și nu toate poartă denumirea de “cherry”. Unele sunt lunguiețe, unele-s verzui când sunt coapte, unele sunt galbene și rotunde, altele-s vărgate. Important e că toate sunt destul de dulci și că aciditate lor e foarte plăcută și foarte de folos, mai ales dacă e folosită la coacerea îndelungată și la temperatură joasă a cărnii. Eu cumpăr 3-4 soiuri odată și le combin. Îmi place gustul rezultat din acest amestec. Cât despre cocoșul pitic, el poate fi mai mic (450 g) sau mai mare (900 g). Am gătit mai des din cel mic decât din cel mai mare, totuși, nici versiunea de 900 de grame nu-i de refuzat. Dacă ajungi în posesia unui cocoșel de 900 de grame, poți face asta cu el:

1)  Curăță-l de eventualele resturi de pene (pârlește-l dacă e cazul), spală-l și tamponează-l cu un prosop din hârtie.

2) Condimentează-l la interior și exterior cu sare, piper și rozmarin mărunțit.

3) Umple-l cu sferturi de măr sau citrice. Aburii rezultați îl vor aroma plăcut din interior.

4) Încinge cuptorul la 220 de grade Celsius (foc mare).

5) Așază puiul într-o cratiță, pune pe lâng el 3 cepe curățate și tăiate-n sferturi, 12-14 roșii mici, întregi, câțiva căței de usturoi în coaja lor, 4-5 sfecle mici, tăiate-n jumătăți sau sferturi, cu tot cu coaja lor dar spălate bine. Opțional, poți să mai pui în cratiță sferturi de ardei gras, sferturi de cartofi, morcovi în bucăți mari, praz splat bine.

6) Stropește puiul și legumele cu puțin ulei, pune o jumătate de pachet de unt în cratiță (cu lingura din loc în loc sau cubulețe împrăștiate), presară sare și piper peste legume și pune cratița în cuptor.

7) Așteaptă 15 minute și coboară temeperatura la 150 de grade Celsius (mediu).

8) Lasă la copt o oră și jumătate la această temperatură. Dacă puiul se rumenește prea tare, acoperă-l cu o bucată de folie până la final.

9) Servește puiul cu legumele coapte și cu sos din cratiță. Poți să mai faci pe lângă el sosuri din fructe sau din iaurt/smântână cu usturoi, dacă dorești.

************************************

Coquelet with small beet and tomatoes

Small tomatoes are the cherry tomatoes and not only. Small tomatoes come in many shapes and colors and not all of them are called “cherry”. Some of them are longish, some are greenish when ripe, some are round and yellow, and some are striped. The important thing is that all of them are quite sweet and their acidity is very pleasant and useful, especially when cooking meat at a low temperature and for a long time. I buy 3-4 types at once and mix them. I enjoy the resulting taste. As for the coquelet, it can be small (450g) or big (900g). I have cooked more often the smaller type; still, the 900 g version is not to be turned down. If you get your hands on a 900g coquelet, here’s what you can do with it:

1) Remove the feather bits, if any, (singe it if necessary), wash it and blot dry out with a paper towel.

2) Season the inside and the outside with salt, pepper and crushed rosemary.

3) Fill it with apple or citric fruits quarts. The resulting steam will give it a pleasant aroma on the inside.

4) Preheat the oven to 220 degrees Celsius (high temperature).

5) Place the chicken in a pan; add 3 onions, cleaned and cut in quarts, 12-14 whole small tomatoes, a few  garlic cloves, with skin, 4-5 small beets, cut in half or in quarts, with skin, well cleaned. Optionally, you can also add hot peppers cut in quarts, potatoes cut in quarts, chopped carrots, well cleaned leek.

6) Drizzle some oil over the chicken and the vegetables, put half a pack of butter in the pan (pat with butter using a spoon or add pats to the pan), sprinkle salt and pepper over the vegetables and place the pan in the oven.

7) Wait for 15 minutes and then lower the temperature to 150 degrees Celsius (medium heat).

8) Cook for one hour and a half at this temperature.  If the chicken is getting too brown, cover it with tin foil until the end.

9) Serve the chicken with the roasted vegetables and with the sauce in the pan. You can also make fruit sauces or yoghurt/ cream sauces with garlic, if you wish.

Read more